Actualiteit

Boekbespreking 

 

‘Schaduwmoeders’ van Kathleen Vereecken

(uitgeverij Van Halewyck)

Toen Arielle Sleutel, filmproducente van beroep, een kind adopteerde, vroeg ze zich af welk verhaal en welke vrouw eigenlijk zat achter haar kind. Dit was voor haar de aanleiding om aan de hand van een documentaire een gezicht te geven aan vrouwen die hun kind hebben afgestaan. Tegelijk groeide het idee om ook een boek te publiceren waarin geboorteouders hun verhaal vertellen. Arielle Sleutel verleende haar medewerking aan het boek van Kathleen Vereecken.

In het boek ‘Schaduwmoeders’ komen 5 vrouwen die ongewenst zwanger waren aan het woord. Voor vier van hen was afstand voor adoptie de beste oplossing, terwijl de laatste voor pleegzorg koos. Tenslotte komt ook een man wiens kind was afgestaan aan het woord.

De getuigenissen worden afgewisseld met informatie over verschillende aspecten. Zo is er een stukje geschiedenis over adoptie, verder wordt uitleg gegeven over de begeleiding van de geboortemoeders door een adoptiedienst, …

Ook pleegzorg komt aan bod. Danielle Decorte, directeur van De Mutsaard, geeft daarbij ook een woordje uitleg over het specifieke aan de opvang van een kind in de periode dat geboorteouders, die bij adoptiedienst De Mutsaard begeleid worden, tijd krijgen om na te denken over wat de beste oplossing is voor de toekomst van het kind.

Het boek geeft een goed beeld van de zo verschillende situaties waarin geboorteouders, die denken hun kind niet zelf te kunnen – of te mogen – opvoeden en die overwegen hun kind af te staan, zich bevinden.

Het boek is een aanrader en is van plan om (passages uit) het boek te gebruiken bij volgende selectierondes.